Wat moet je doen bij haaruitval?


Als je haar uitvalt, dan zorgt dat meestal wel voor lichte paniek. Het is in elk geval reden om naar de huisarts te gaan.

Wat doet de huisarts?
De huisarts wil een aantal dingen uitsluiten. Hij zal bloedonderzoek doen waarbij hij in elk geval geïnteresseerd is in je schildklier en je ijzergehalte. Te laag schildklierhormoongehalte of een te laag ijzergehalte kan zorgen voor haaruitval. Het is ook op andere vlakken niet goed voor je, dus de arts zal dat graag behandelen met schildklierhormoon of ijzertabletten.
De huisarts zal ook geïnteresseerd zijn in jeuk op de hoofdhuid. Dat kan een teken zijn van eczeem en dat kan ook zorgen voor haaruitval. Er zijn diverse (hormoon)lotions die hier door de arts voor kunnen worden voorgeschreven.
Hij zal ook kijken naar schilfers. Een ziekte als bijvoorbeeld psoriasis kan ook zorgen voor haaruitval.

Ben je detective? Dan heb je een streepje voor.
Soms is het heel lastig om de oorzaak te vinden voor je haaruitval. Dan ga je al gauw van de huisarts naar de dermatoloog omdat die gespecialiseerd is in huid en haar. Maar het kan geen kwaad als je meedenkt.
De problemen waardoor je haar uitvalt kunnen al maanden geleden ontstaan zijn omdat haar groeit volgens een bepaalde cyclus. Haar groeit meestal een jaar of drie. Dan stopt de groei en valt de haar uit. Na enkele maanden groeit er weer een nieuwe haar uit het haarzakje. In de loop van je leven neemt het aantal haarzakjes af en krijg je dus minder haren.
Omdat je haar dus continu uitvalt en weer aangroeit kan het even duren voordat je doorhebt dat er veel meer is uitgevallen waardoor het nu ineens veel minder is geworden. De oorzaak kan liggen in een kortere groeifase of bijvoorbeeld geen nieuwe haren meer nadat de oude haar is uitgevallen.
Er kunnen legio redenen zijn waarom je haargroei minder goed gaat dan voorheen:
stress
je eet onvoldoende voedingsstoffen en mineralen en vitamines door bijvoorbeeld een streng dieet of door teveel fastfood
je bent ernstig ziek geweest
je bent geopereerd onder narcose
je bent zwanger
je bent gestopt met de anticonceptiepil
je hebt bepaalde medicijnen gebruikt die haaruitval kunnen veroorzaken. Kijk elders op mijn site voor het overzicht van geneesmiddelen die haaruitval kunnen veroorzaken.
Maar dit hoeft dus niet vorige week gebeurd te zijn, maar het kan maanden geleden zijn. Denk daarom tot een half jaar terug bij haarproblemen.
Daarnaast kun je ook een haarziekte hebben. Kijk elders op mijn site voor alle mogelijke vormen van Alopecia (haaruitval).

De oplossing
Hopelijk vind je samen met de dermatoloog de oorzaak van het haaruitval. Dan zijn er twee mogelijkheden: het is oplosbaar en het is niet oplosbaar.
Je moet sowieso veel geduld hebben. Zelfs als je de oorzaak van het haaruitval weghaalt of behandelt, dan kan het nog maanden duren voordat je weer haargroei ziet. Een haar groeit maar gemiddeld 1 cm per maand, dus als je lang haar hebt, dan duurt het jaren voordat je haar weer op lengte is als het gaat groeien.
Als het niet oplosbaar is, bijvoorbeeld omdat niet duidelijk is wat de oorzaak is, of omdat je een haarziekte hebt die alleen maar erger wordt, dan kun je kiezen voor camouflage. Ook als het wel oplosbaar is, maar het duurt nog maanden en je wilt al die tijd niet zo rondlopen is camouflage een oplossing.

Het maakt nogal uit of je man of vrouw bent
Bij mannen is een kaal hoofd meer geaccepteerd en het dragen van een haarstuk juist veel minder geaccepteerd. Bij vrouwen is het andersom.
Het ligt aan de oorzaak en aan de hoeveelheid haar die je nog hebt, wat de beste camouflage is. Voor bijvoorbeeld haartransplantatie heb je nog haar nodig dat niet uitvalt. Dit is het geval bij alopecia androgenetica. De haren op je achterhoofd blijven meestal wel zitten en die kun je dus gebruiken om bovenop in te planten. Maar haren die nu nog bovenop zitten, kunnen nog wel uitvallen, dus verwacht geen dikke bos en waarschijnlijk moet het een aantal keren in de loop der jaren.
Heb je helemaal geen haar meer dan is een haarwerk een oplossing.