Wat je moet weten voordat je een pruik of haarwerk koopt


Als je je haar verliest en de oplossing is een haarwerk of pruik (andere naam voor hetzelfde product), dan moet je daarvoor naar een haarwerker. Ik hoop altijd dat mensen eerst op zoek gaan naar de Alopecia Vereniging want daar op de site kun je het boekje Alles over haarwerken downloaden en dat is eigenlijk verplichte leesvoer voor iedereen die zoiets duurs als een haarwerk wil aanschaffen.

Als je een tweedehands auto koopt, dan spit je vooraf alle kranten door, je onderzoekt of de gevonden autodealers wel betrouwbaar zijn en je weet veel over de auto die je wil gaan kopen.
Als je een haarwerk koopt dan ga je naar een willekeurige haarwerker en dan verwacht je dat die voor je zal zorgen en jouw belang voorop zet. Hoezo eigenlijk? Het is een handelaar die zijn brood verdient met goedkoop inkopen en duur verkopen. De goeien leveren dan ook nog service, voor de slechten is dat teveel gevraagd.

En jij gaat daar naartoe terwijl je op je kwetsbaarst bent. Neem dan op zijn minst iemand mee. En koop niks in het eerste gesprek. Zeg dat je er eerst een nachtje over wilt slapen en doe dat dan ook. Het is heel veel geld. Daar mag je best even over nadenken.

Wees heel voorzichtig bij instituten en klinieken. Die zijn supercommercieel.
Denk niet: hoe duurder hoe meer kwaliteit, want in haarwerkland geldt: hoe duurder hoe hoger de marge van de haarwerker is.
Zie je marmer op de vloer, realiseer je dan dat die haarwerker een hele hoge marge heeft op de haarwerken. Jij betaalt mee aan die vloer.

Is een haarwerker niet aangesloten bij de ANKO of de HSBN (je ziet geen sticker op de deur met het jaartal van dit jaar of vorig jaar), weet dan dat die haarwerker mogelijk geen service wil verlenen en mogelijk ook niet aangesloten is bij een geschillencommissie. Ook een haarwerker die is aangesloten bij de ANKO of de HSBN kan commercieel zijn, maar is hij niet aangesloten dan wil hij niet voldoen aan minimale eisen en dat is zorgwekkend. Je kunt er vanuit gaan dat je zorgverzekeraar dan ook niet wil vergoeden.

Zorgverzekeraars vergoeden jaarlijks (een deel van) je haarwerk. Aangezien zorgverzekeraars niet bekend staan als gul kun je ervan uitgaan dat de meeste haarwerken dus ook niet langer meegaan dan een jaar, waarschijnlijk zelfs minder lang. Als het bedrag dat de haarwerker vraagt zo hoog is dat je dat niet elk jaar kunt opbrengen, dan kun je beter ergers anders naartoe gaan. Geloof niet dat dat specifieke haarwerk wel jaren langer meegaat. Zelfs een heel duur merk als Follea haalt vaak de twee jaar niet eens.

Iedereen die voor het eerst een haarwerk koopt, denkt dat een maatwerk van echt haar de heilige graal is. De haarwerker zal dat ook graag aanbevelen want daar kan hij veel voor vragen.
Maar je laat al je kleren toch ook niet bij een kleermaker maken? Je wilt toch eerst passen en in de spiegel kijken of het wel mooi staat? Nu bestel je ongezien voor een godsvermogen. En dan maar hopen dat het past en mooi staat als het na een paar maanden komt.
Ik heb maatwerken gehad die opwipten als ik struikelde. Ik heb een klanten gehad die maatwerken bij mij kwamen laten vermaken omdat ze niet pasten. Je wilt de volksstammen niet te eten geven die hun eerste maatwerk achter in de kast flikkerden en nooit gedragen hebben. Maar er wel een paar duizend euro aan uitgegeven hebben.

Terwijl elke haarwerker een aantal haarwerken op zicht kan laten komen zodat je kunt passen. En zit er niks bij dan kan hij nog meer laten komen. En wil hij dat niet dan kan zijn concurrent een aantal op zicht laten komen. Dan kun je op je gemak kijken hoe het staat en voelen of het lekker zit. En natuurlijk zijn die ook van echt haar.

Maar je kunt ook kiezen voor synthetisch haar. Waarom?
Bijvoorbeeld omdat een synthetisch haarwerk de helft van de prijs is, terwijl het niet van echt te onderscheiden is.
Of omdat je bij een synthetisch haarwerk nauwelijks hoeft te stylen. Na het wassen voorzichtig in model borstelen, laten drogen, klaar. Ook als het regent blijft het model erin zitten.
Wil je lang haar dan is synthetisch minder geschikt tenzij je het veel opsteekt of in een staart draagt.
En ben je dol op werken met een krultang, neem dan vooral geen synthetisch haar want dat kan niet tegen die hitte.

Wat kost een haarwerk? Dat loopt van 500 tot 8.000 euro.
Een synthetisch haarwerk zit rond de 1.000 euro. Er zijn enkele goedkope haarwerkers die ze al vanaf 500 euro leveren, maar er zijn er ook die een eindje boven de 1.000 euro zitten.

Goedkope toppers (deelhaarwerken) van echt haar zijn al voor minder dan 800 euro te krijgen via Hairweave in Soest. Bij haarwerkers zitten ze vaak tussen 1.500 en 2.500 euro.

Bij haarwerken maakt het nogal uit of het kort haar is of lang en hoe lang dan wel, blond of donker, Europees of Chinees haar of Indiaas of Filipijns e.d. De prijzen lopen uiteen van een kleine 2.000 euro tot een Follea haarwerk met lang (50 cm) Europees haar van 8.000 euro.