Mensen met haarproblemen hebben vaak ook last van uitval van wimpers en/of wenkbrauwen. Vooral bij alopecia areata komt het voor dat de wimpers en wenkbrauwen volledig uitvallen. En dan is vervelend aangezien wimpers en wenkbrauwen bedoeld zijn om je ogen te beschermen. En die bescherming mis je dan. Ook geeft het een heel “bloot” gezicht.
Gelukkig kun je het wel camoufleren. Je kunt kunstwimpers plakken en wenkbrauwen tekenen of laten tatoeëren (dermatografie). Het is ook mogelijk wenkbrauwen te maken van haar of kunstvezel, geknoopt op een filament ondergrond. De wenkbrauwen worden dan uitgevoerd als een soort mini-haarwerk en met lijm aangebracht. Jammer alleen dat dit zo’n dure oplossing is.
Dit is de laatste blog over wimpers en wenkbrauwen. In deze blog dermatografie.
Het nadeel van zelf wenkbrauwen tekenen is dat je het elke ochtend weer moet doen. En je moet oppassen dat je niet over je wenkbrauw veegt met je hand, anders veeg je je wenkbrauw weg. Wenkbrauwen kunnen ook (semi)permanent worden aangebracht door middel van dermatografie. Een behandeling van dermatografie bestaat uit het injecteren van verschillende huidpigmenten door middel van een tatoeëerapparaat en speciale naalden. Dermatografie is echter niet hetzelfde als tatoeage; de pigmenten vervagen na verloop van tijd, omdat ze minder diep zijn ingebracht dan bij tatoeages. Hierdoor is dermatografie geschikt voor het aanbrengen van zogenaamde ‘permanente make up’.
Hairstroke techniek
Een van de nieuwste technieken heet de ‘hairstrokes’ behandeling. Dat is een behandeling die veel gebruikt wordt bij mensen met alopecia areata en mensen die door andere omstandigheden geen wenkbrauwen meer hebben. De hairstrokes-techniek ziet er heel natuurlijk uit. Door pigmenteren – het inbrengen van een pigment (kleurstof) in het bovenste deel van de huid- van dunne lijntjes lijkt de wenkbrauw optisch veel natuurlijker. Deze behandelingen zijn ook veilig. Men kan bij weinig haargroei op deze manier de wenkbrauw weer voller laten lijken, zonder dat het teveel op make-up lijkt of er getekend uitziet.
De behandeling
Tijdens het eerste consult zal worden overlegd welke vorm bij jou past. Communicatie en de wens van de klant zijn erg belangrijk. Je tekent dan zelf de wenkbrauw zoals je gewend bent. Na uitgebreide vergelijking en correctie wordt met een speciale permanentmarker over de getekende wenkbrauw heen gegaan, om de wenkbrauwvorm tijdens het pigmenteren niet te verliezen. Een verdovende crème wordt aangebracht en de passende kleur uitgezocht. Een veelgehoord advies is om de kleur niet te donker te nemen. Na 3 á 4 weken kom je terug voor een tweede definitieve behandeling. In deze periode kan de kleur vervagen en soms iets te licht zijn, maar beter te licht dan te donker, omdat dat nog te corrigeren is! De behandeling is meestal niet pijnlijk. Voor de genezing van de huid wordt een verzorgende crème meegegeven.
Rondom de ogen kan een hele fijne eyeliner worden getatoeëerd zodat het net wat meer expressie geeft en het niet meer opvalt dat er geen wimpers meer staan.
Als de behandeling eenmaal goed aangebracht is heb je er heel lang plezier van. De kleur vervaagt wel na een aantal jaren, dit is ook afhankelijk van de keuze voor een donkere kleur of lichte kleur inkt. De wenkbrauwen moeten meestal na 2 tot 4 jaar gecorrigeerd worden. Voor velen is dit een uitkomst want het lukt niet altijd om iedere dag opnieuw beide wenkbrauwen hetzelfde te tekenen. Als het warm weer is en je transpireert, of je gaat kleding passen, zijn de getekende wenkbrauwen vaak weer deels verdwenen.
Vergoeding
Sommige zorgverzekeraars vergoeden permanente make-up, maar alleen als deze valt onder dermografische behandeling (medische pigmentatie). Wij adviseren mensen die door alopecia (areata) geen wenkbrauwen meer hebben, een verklaring van een medisch specialist of huisarts te vragen en van tevoren jouw zorgverzekeraar rechtstreeks te benaderen, om te weten te komen of de behandeling wordt vergoed. Een ANBOS certificering is een voorwaarde voor vergoeding.
De kosten kunnen in sommige gevallen bij de belastingdienst worden opgevoerd als bijzondere ziektekosten. Kijk voor meer info op de website van de belastingdienst.
Wenkbrauwpigmentatie bij mannen
Voor een man is de stap naar het pigmenteren van de wenkbrauw vele malen groter dan voor vrouwen. Terecht zijn zij bang dat het wellicht te vrouwelijk of onnatuurlijk wordt.
Het mag vooral niet opvallen!
In het intakegesprek is het belangrijk erachter te komen wat de klant verwacht, misschien is er nog een foto van wenkbrauwen mét haartjes.
Door het missen van het hoofdhaar moeten ook de wenkbrauwen misschien aangepast worden qua dichtheid aan deze nieuwe situatie.
Het vooraf tekenen geeft de klant een idee wat hij kan verwachten. Er worden dunne haartjes getekend, niet te dicht op elkaar en vooral niet te netjes. Om de basisharen heen worden er boven en onder de wenkbrauwen wat donsjes getekend. Dit geeft een mooi natuurlijk effect. De vorm aan de bovenkant is heel persoonlijk. De vorm wordt namelijk veelal bepaald door de spier. Aan de onderzijde is een mannenwenkbrauw veelal rechter.
Na het tekenen en goedkeuren worden de haartjes ingezet. Hiervoor kan bij de eerste behandeling een niet te donkere kleur worden gebruikt, zodat de klant langzaam kan wennen.
De haartjes mogen zeker niet te dicht bij elkaar worden gepigmenteerd, omdat dat na verloop van tijd iets als een schaduw kan tonen, wat geen natuurlijk effect geeft bij een mannen wenkbrauw.
In drie behandelingen wordt de vorm en de kleur geoptimaliseerd.
Er zijn verzekeraars die dermatografie vergoeden, maar het kost wel moeite om het voor elkaar te krijgen. Is het jou gelukt om het vergoed te krijgen? Geef dan door waar je verzekerd bent. Dan kan ik het volgende maand meenemen in mijn blog over zorgverzekeringen en wat ze vergoeden voor alopeciapatiënten.