Maak je eigen haarwerk voor een fractie van de prijs


Als een haarwerk wordt gemaakt, dan zit daar zo’n 80 uur werk in. Daarom worden ze meestal ook gemaakt in lage lonen landen.

Maar het kan ook sneller. Normaalgesproken maak je eerst en mal op maat en daarna moet je het binnenwerk maken door montuurband op een houten kop te spannen met spijkertjes en daaroverheen naai je tule vast.

Door het binnenwerk niet zelf te maken maar een kant en klaar montuur te kopen kun je zomaar 10-15 uur besparen. Ze zijn bij Chinese internetwinkels zoals Aliexpres te koop, maar als je een echte mooie wilt dan moet je bij de Duitste groothandel terecht. Dan is de prijs wel een factor 10 hoger. Zo’n kant en klaar montuur kun je in verschillende maten kopen en het is handig om hem daarna goed passend te vermaken op je hoofd. Dat is niet zoveel werk; het is meer hier en daar een paar mm innemen. Qua prijs moet je denken aan zo’n 10 euro in China en een kleine 100 euro in Duitsland exclusief verzendkosten.

Als je nog meer tijd wilt besparen dan knoop je alleen de bovenkant en de voorkant en naai je op de achterkant trenzen/weaves/wefts. Dat zijn gordijntjes van haar en de rand werk je weg doordat er haar vanaf de bovenkant overheen valt.
Dat naaien gaat heel snel. Het kan met de hand of met een naaimachine.

Als je al kunt knopen, dan zou je zo’n haarwerk in zo’n 20-30 uur af kunnen hebben. Door het zelf te knopen heb je geen arbeidsloon, wat heel veel scheelt. In Nederland kost knopen al gauw rond de 50 euro per uur.

Wat heb je allemaal nodig?

Zo’n montuur heeft vaak ook oren met baleinen en aan de achterkant ook elastieken met klittenband of haakjes om het haarwerk iets strakker te zetten. Je hebt ze in verschillende vormen, bijvoorbeeld met frontlace, wat betekent dat het een hele dunne voorkant heeft die heel natuurlijk is. Als je liever plakt dan kun je beter een rand hebben waar je PU (soort plastic) op naait waardoor je tule niet vies wordt door lijmresten. Je kunt ook een kapje nemen met elastieken speciaal om trenzen op te naaien. Omdat die opener is, is hij ‘s zomers ook koeler.

Naast een montuur heb je dus trenzen nodig. Die zijn er als enkele of dubbele. Bij een haarwerk gebruik je meestal enkele. Heb je toch dubbele trenzen, dan zijn er dus 2 tegen elkaar aan genaaid. Dat kun je zelf voorzichtig lostornen tot je 2 enkele hebt. Meestal koop je zo’n 100 gram, maar dan is het krap aan. Beter kun je 200 gram kopen. En hoe langer het haar is hoe zwaarder zo’n trens is, dus dan heb je aan 100 gram echt te weinig. Het is ook niet erg als je teveel hebt, want je hebt ook nog haar nodig om te knopen, al gauw zo’n 50-100 gram. Je kunt ook knopen van een aparte staart, maar zorg wel dat de kleuren dan een beetje gelijk zijn.

Hoeveel haar kost is heel erg afhankelijk van de kleur, de lengte en waar het vandaan komt.

Ik ben een fan van machinale trenzen, want die kun je knippen. Wel altijd even de geknipte kant een beetje afhechten met een paar steekjes. Als je handgemaakte trenzen op maat knipt, rafelen ze helemaal los. De trenzen komen vaak ook uit lage lonen landen en zijn dan meestal geen Europees haar.

Je kunt ook zelf trenzen weven op een trensraam, maar dan moet je zo’n uur rekenen per zo’n 20-30 cm breedte. Je hebt er een kleine 10 nodig van ongeveer die breedte, ook afhankelijk van hoeveel ruimte je tussen de trenzen neemt. Maar als je ze zelf weeft moet je zo op maat weven omdat je die niet kunt knippen. Je kunt hiervoor mijn trensraam lenen.

Je naait ze met zo’n anderhalve cm tussenruimte vanaf de onderrand naar de kruin op de achterkant van oor tot oor, dus je hebt nog wel aardig wat stukjes van zo’n 30 cm breed nodig.

De prijs van het haar zit grof geschat tussen de 75 en 250 euro per 100 gram. Je hebt minimaal 200-300 gram nodig en wat je over hebt kun je gebruiken om weer bij te knopen als het slijt.

Wil je krullen, koop dan gekruld haar. Naderhand permanenten en ook naderhand verven raad ik niet aan. Daar wordt het haar niet beter van en het haarwerk kan zelfs helemaal in elkaar gaan klitten bij permanenten.

Wil je zelf zo’n haarwerk maken, dan kun je bij mij een cursus volgen. In de cursus maken we samen het montuur op maat, help ik je op weg met hoe en waar de trenzen te naaien en hoe te knopen. Na het knopen kun je het beste de knoopjes beschermen door er aan de binnenkant een laagje over te naaien. Dat kan een heel dun lacelaagje zijn, maar ook zachte voeringstof kan.

Ik zou eerst een knoopcursus volgen als je nog niet kunt knopen en een paar maanden goed oefenen voordat je aan een haarwerk begint.

Zo zou je je eigen haarwerk kunnen maken van echt haar voor een paar honderd euro in een paar dagen tijd. En omdat je het ook weer bij kunt knopen als je kale plekken krijgt, kun je best lang met zo’n haarwerk doen. En als de lace teveel begint te slijten na een paar jaar, maak je zo weer een nieuwe. Hoef je je ook niet meer aanvullend te verzekeren om wat meer van je haarwerk vergoed te krijgen en dat geld kun je dus gebruiken om mooier haar te kopen.